Veranda održala okrugli stol na temu „Mladi u prometu“

Novosti   |   05.10.2016.
Ispiši Preporuči
Veranda održala okrugli stol na temu „Mladi u prometu“

Jučer, 4. listopada, u prostorima Udruge za pomoć mladima VPŽ „Veranda“ okupili su se stručnjaci koji rade s mladima kako bi raspravili o važnim pitanjima i problemima koji se odnose na ponašanje mladih u prometu, a koje je povezano s konzumacijom alkohola i drugim čimbenicima koji su moguć uzrok prometnih nesreća i posljedica istih.

Predstavnice Verande prezentirale su prisutnima djelatnost udruge te izložile teorijske i stručne osnove na kojima se temelji njihov aktualni projekt „Od akcije do reakcije – živi život“, financiran putem javnih potreba Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Glavni je cilj ovoga projekta promjena ponašanja mladih sudionika u prometu, pri čemu je naglasak na edukaciji mladih o vlastitim strategijama i mehanizmima donošenja odluka, razvijanju i osvješćivanju odgovornosti prema samima sebi i prema vršnjacima te komunikacijskim i socijalnim kompetencijama, a sve vezano uz njihovo sudjelovanje u prometu. Stoga će članice udruge u narednim mjesecima u suradnji s volonterima, vršnjačkim edukatorima, provoditi edukativno-preventivne radionice s mladima koji su polaznici programa autoškola te s onima koji to tek planiraju postati.

Pregled prometnih nesreća vozača motornih vozila starosti do 29 godina prezentirala je Anita Relić, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu, PU virovitičko – podravska i pritom naglasila važnost pravovremene edukacije o sigurnosti u cestovnom prometu, koja je nužna u svim sferama društvene zajednice.

Raspravljalo se nadalje o rizičnim čimbenicima koji su povezani s postojećim  zabrinjavajućim stanjem kada se radi o broju prometnih nesreća koje su uzrokovali ili u kojima su sudjelovali mladi vozači i drugi sudionici u prometu:  o problematici prijevoza mladih iz ruralnih naselja, naročito vikendom za vrijeme izlazaka u noćne klubove; o problemu prodaje alkohola maloljetnicima, kako u trgovinama, tako i u kafićima te o tome kako i koliko mogu stručnjaci koji rade s mladima utjecati na  roditelje mladih vozača kada se radi o konzumaciji alkohola i korištenju prijevoznog sredstva u noćnim izlascima.

 

 

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak
7:00 - 15:00 sati


Udruga Veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ je registrirana 20. veljače 2007. godine u Virovitici s ciljem pomoći mladima od 15 - 29 godina kroz preventivne programe na području cijele županije.

Godišnje izvješće o radu za 2018. godinu

Info centar za mlade Virovitica

Radio spot "Od akcije do reakcije - živi život"Učionica

Savjetovalište

Facebook grupa Volonteri Verande

Partneri


Lions Club Vereucha.
ie centar

Veranda na Facebooku

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.