Mladi i donositelji odluka za istim stolom

Novosti   |   05.07.2017.
Ispiši Preporuči
Mladi i donositelji odluka za istim stolom

U utorak, 27. lipnja 2017. u prostorijama Udruge za pomoć mladima VPŽ „Veranda“ održana je fokus grupa pod nazivom: Strukturirani dijalog između mladih i donositelja odluka. Aktivnost su vodile djelatnice PRONI centra za socijalno podučavanje/Regionalnog info-centra za mlade Osijek, u suradnji s koordinatoricom volontera Udruge „Veranda“.

Udruga „Veranda“ već se tradicionalno uključuje u aktivnosti koje provodi PRONI centar. Ovakva suradnja ima niz dobrobiti: Osim što se povezuju institucije na regionalnoj razini, povezuju se i one na lokalnoj razini – od formalnih (obrazovnih) institucija do organizacija civilnog društva i javnih ustanova koje rade s mladima i za mlade.

U fokus grupama na temu strukturiranog dijaloga između mladih i donositelja odluka mladi od 15 do 30 godina imaju mogućnost izraziti svoje želje, potrebe i stavove spram podrške koja im se pruža u društvenoj zajednici, a donositelji odluka (osobe koje rade s mladima i formiraju politike za mlade) mogu iznijeti svoju perspektivu i prijedloge za omogućavanje kvalitetne društvene intergracije mladih.

U ovoj aktivnosti raspravljene su preporuke Strukturiranog dijaloga na europskoj razini, čiji je 5. cikljus završio preporukama iz Košica na temu: „Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo.“

Donositelji odluka, odnosno predstavnici institucija i organizacija koje rade s mladima i za mlade te sudionici u dobi od 15 do 30 godina raspravljali su u Verandi o sljedećim temama: Pristup kvalitetnim i kritičkim informacijama; Mladi pod pritiskom: izgradnja otpornosti i samopouzdanja; Ususret obrazovnom sustavu kojim se ostvaruje potencijal mladih.

Na temelju rasprave s donositeljima odluka mladi su dali preporuke za unaprjeđenje svog društvenog položaja i poboljšanje kvalitete života mladih u lokalnoj zajednici. Neke od tih preporuka su: poboljšati sustav informiranja mladih i prilagoditi isti različitim dobnim skupinama mladih; dane su i preporuke od strane studenata o tome kako motivirati mlade na sudjelovanje u aktivnostima društvene zajednice, a od mladih koji su završili visokoškolsko obrazovanje (zaposlenih i nezaposlenih) dane su preporuke i smjernice na koji način organizirati aktivnosti (edukativne/kreativne) za njihovu populaciju te koje ih teme najviše zanimaju.

Zaključci sa provedene aktivnosti ući će u razmatranje kao preporuke za kreiranje novog Nacionalnog programa za mlade, kao strateškog dokumenta za mlade u RH, koji sadrži niz mjera i preporuka u odnosu na mlade od 15 do 30 godina, kako bi se unaprijedile aktivnosti tijela državne uprave i javnih ustanova koje pridonose zadovoljenju potreba mladih i podizanju kvalitete života mladih u RH.

 

 

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak
7:00 - 15:00 sati


Udruga Veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ je registrirana 20. veljače 2007. godine u Virovitici s ciljem pomoći mladima od 15 - 29 godina kroz preventivne programe na području cijele županije.

Godišnje izvješće o radu za 2018. godinu

Info centar za mlade Virovitica

Radio spot "Od akcije do reakcije - živi život"Učionica

Savjetovalište

Facebook grupa Volonteri Verande

Partneri


Lions Club Vereucha.
ie centar

Veranda na Facebooku

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.