Udruga Veranda
Novosti
Održana radionica relaksacije smijehom

U sklopu projekta prevencije ovisnosti u lokalnoj zajednici, financiranog od strane Lions kluba Vereucha, 1.10. je u prostorima Udruge Veranda održana radionica Relaksacije smijehom za učenike iz Učeničkog doma. Voditeljica radionice je Marina Petrić, radna terapeutkinja i certificirana voditeljica relaksacije smijehom.

Cilj radionice je bio senzibilizacija mladih osoba o važnosti smijeha i relaksacije u svakodnevnom životu te demonstracija i uključenje u jedan neobičan ali vrlo jednostavan  načina  opuštanja.

Moderna znanost je potvrdila kako jena prvom mjestu, za stvaranje osobne sreće i dobrih odnosa u zajednici, vrlo važna bogata mreža emocionalne povezanosti među ljudima. Nedostatak opuštenog i neopterećenog kontakta rezultira nesuglasicama koje mogu trajno otuđiti osobu od prijatelja i obitelji. To je jedan od razloga zašto su nasilje, ovisnosti i maloljetnička delikvencija postali naša svakodnevnica.

Relaksacija smijehom je kombinacija smijeha i pravilnog disanja. Smijeh, pjevanje i igra element su unutarnje radosti koje potičemo vježbajući smijeh. Znanstveno je dokazano da tijelo ne raspoznaje razliku između prirodnog i simuliranog smijeha te da i jedna i druga vrsta smijeha izazivaju iste pozitivne fiziološke promjene. Vježbama smijeha pristupamo kao inventivnoj vrsti tjelovježbe putem koje postajemo razigrani poput male djece i izražavamo svoju urođenu ali često potisnuti radosnu prirodu.

Kao rezultat imamo trenutno podizanje raspoloženja, a dugoročno smanjenje stresa i međusobnih tenzija, bolju komunikaciju, empatiju, poboljšanje ukupnog zdravstvenog stanja, smanjenje depresije i anksioznih stanja, povećanje samopouzdanja i sposobnost samoizražavanja. Za navedene benefite vjerujemo da su put ka ispunjenom životu bez potrebe za bilo kojom vrstom ovisnosti prisutne u današnjem vremenu.

Nakon metode relaksacije smijehom tijelo i duh smo odmorili tehnikama opuštanja i relaksacije.

 

01.12.2018.