Udruga Veranda
Novosti
Održano predavanje "Životni stil - stres - depresija"

Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se u 2017. godini na međunarodnoj razini obilježava pod sloganom Razgovarajmo o depresiji, u suradnji s Udrugom za promicanje kvalitete života Iskorak organizirali smo interaktivno predavanje pod nazivom Životni stil – stres – depresija. Na predavanju usmjerenom svim dobnim skupinama s naglaskom na adolescentsku dob, o stresu kao posljedici suvremenog načina života i jednom od uzročnika depresivnih stanja kao i mnogih drugih nezaraznih bolesti modernog doba govorili su, svatko iz svoje perspektive, mag. psihologije i članica Udruge „Veranda“ Ivana Martinušić te instruktor fitnesa u teretani i član Udruge „Iskorak“ Bojan Mihić. Osim toga, predavači su prisutnima ponudili i strategije te moguća rješenja koja mogu olakšati nošenje sa svakodnevnim obvezama i društvenim zahtjevima. Mnogi prisutni prepoznali su sami sebe ili svoje bližnje u nekim situacijama i reakcijama istaknutim na predavanju, što je pomoglo u posvješćivanju postojanja dobrih ili loših navika na kojima se može poraditi s ciljem poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Depresija pogađa ljude svih dobnih skupina u svim državama. Ona uzrokuje mentalnu patnju i utječe na sposobnost pojedinca da se nosi i s najjednostavnijim dnevnim zadaćama, a ponekada ima razorne posljedice na odnos pojedinca s članovima obitelji i prijateljima te na sposobnost pojedinca za nošenje sa životnim izazovima. U najgoremu slučaju, depresija može dovesti do samoubojstva, danas drugoga uzroka smrtnosti u skupini mladih osoba u dobi od 15 do 29 godina (prema podacima Svjetske zdravstvene oragnizacije).

Ipak, depresija se može prevenirati i liječiti. Boljim razumijevanje depresije te uvidom u načine prevencije i liječenja možemo pridonijeti destigmatizaciji ove, popularno nazivane, „bolesti modernog doba“ te tako potaknuti ljude da potraže pomoć.

Glavni program u posljednjih deset godina djelovanja udruge je Savjetovalište za mlade koje je osnovano kako bi se pomoć i podrška mladima pri svladavanju određenih poteškoća učinila dostupnijom.

Tijekom razdoblja adolescencije i u ranoj mladenačkoj dobi osobe se susreću sa različitim izazovima i problemima za koje ponekad nisu spremni, sazreli ili još nisu pronašli način kako da ih uspješno savladaju.

Savjetovanje mladih omogućava da u sigurnom i strukturiranom okruženju u kojem mogu razgovarati o pitanjima koja su za njih važna, nauče nove strategije rješavanja problema ili suoćavanja sa stresom, postave nove ili redefiniraju stare nerealne ciljeve, donesu odluke koje će nadalje usmjeravati njhov život.

MLADI! Ako imate neke dvojbe oko situacije u kojoj ste se našli, ako ne nalazite odgovore na svoja pitanja, ako doživaljavate neki oblik nasilja u obitelj iili školi, ako imate neke strahove koje želite pobijediti, ako ste obeshrabreni ili jednostavno želite razgovarati

DOBRODOŠLI U NAŠE SAVJETOVALIŠTE. www.veranda.hr/savjetovaliste. Na navedenom linku možete ispuniti obrazac za prijavljivanje u naše savjetovalište.

24.04.2017.